top of page
kisfiu.png
FOGSZABÁLYOZÁS

A fogszabályozást akkor érdemes elkezdeni, ha a fogak helytelenül állnak, vagy az állcsontok nem megfelelően fejlődtek. A rendellenes fogazat illetve állkapocs az esztétikai problémákon túl okozhat állkapocsízületi panaszokat, továbbá felelős lehet a helytelen hangképzésért, valamint pszichés problémákért is. Az időben elkezdett megfelelő fogszabályozó kezelés helyreállíthatja az arc esztétikáját, valamint lehetővé teszi a helyes rágást, beszédet.

 

Egészen pici korban, amikor még csak a tejfogak foglalják el a helyüket a szájban lehet már úgy nevezett tréner készüléket alkalmazni, amely segít a rossz szokásokról való leszokásban pl. ujjszopás, évekig tartó cumizás, és egyéb parafunkciók felszámolásában, mint a szájlégzés, rendellenes nyelési formák, fogcsikorgatás. (A tréner készülékekről bővebben külön bekezdésünkben feljebb olvashat.)  Amikor a gyermekek szájában tej-, illetve maradófogak vegyesen találhatók (jellemzően 6-12 éves kor között) általában kivehető fogszabályozó készülékeket alkalmazunk. Rögzítettet pedig akkor használunk, amikor a maradófogak már mind elfoglalták helyüket a szájüregben.

A fogszabályozó kezelés előfeltétele a megfelelő szájhigiénia, valamint az ép, szuvasodás-mentes fogazat. Emiatt sokszor, a terápia megkezdése előtt szükségessé válhat egyéb fogászati kezelések elvégzése is.

 

Többféle rögzített készülék közül lehet választani. Létezik a hagyományos fém fogszabályozó, amelyet könnyebb tisztítani, így a megfelelő szájhigiénia fenntartása is egyszerűbb. Ezen kívül az úgy nevezett önligírozó készülék is rendelkezésre áll, amellyel lerövidíthető a kezelés időtartama. Valamint, rendelőnkben lehetőségük van esztétikus porcelán fogszabályozót is választani.

 

A kezelés elkezdését követően, függően a készülék típusától 4-6 hetente kell megjelenniük aktiváláson, a terápia teljes időtartama pedig jellemzően 2-2,5 évig tart. A fogszabályozó szakorvos minden egyes esetet kiértékel, tervet készít, és egyénre szabottan a lehető legoptimálisabb terápiát indítja el, így mind a készülék kiválasztása, mind a kontroll vizsgálatok gyakorisága, valamint a kezelés időtartama egyéni esetektől függ.

Kedvcsináló gyanánt: 
kislany.png
ICON KEZELÉS
A fúrás nélküli tömés;  búcsú a fehér foltos fogaktól - fúrás és egészséges fogszövet veszteség nélkül!

 

A sima fogfelszínen megjelenő fehér foltok gyakran a szuvasodás első jelei lehetnek. Ennek hátterében leggyakrabban rögzített fogszabályzó kezelés miatti tisztítási nehézség, vagy a helytelen fogmosási technika áll, kisebb és nagyobb gyermekeknél egyaránt. 

Az ICON caries infiltrációs technika a non invazív, vagyis ártalmatlan-fájdalmatlan kezelések közé tartozik.

A kezelés hatásmechanizmusa azon alapul, hogy a kapilláris effektus elv segítségével, a kezelendő fogfelszín előkészítése, kondicionálása után egy folyékony, fényre kötő speciális (műgyanta) anyagot juttatunk a fog szuvas/sérült rétegeibe, vagy a meggyengült zománc területére (pl foltos fogak esetén), mely ezeket a porózus rétegeket hermetikusan feltölti, lezárja.

 

Az anyagok applikálása után az újonnan "feltöltött/tömött" fogfelszín kidolgozása következik, finom polírozó kefékkel korongokkal. A kezelés végére a kezelt fog fénytörése, színe megegyezővé válhat az egészséges fogéval. 

Sikeresen kezelhetők a fluorózis egyes esetei, elszíneződések, sérülésekből fakadó zománc hibák, kezdetleges szuvas foltok, rögzített fogszabályzó kezelés után visszamaradt zománcfelmaródások nyomai.

 

A kezelés tej és maradó fogakon is elvégezhető. 

 

Mivel ez a terápiás módszer kíméletes és esztétikus, valamint nem jár fájdalommal, bátran ajánljuk minden korosztálynak! 

Az ICON infiltrációs technika a zománc hibák illetve zománc-dentin határig terjedő szuvasodások ellátására lehet hatásos, így a kezelés előtt előzetes állapotfelmérés és pontos diagnózis szükséges. Keressék bizalommal szakorvos specialistánkat!

 

Írta: Dr. Szala Nóra 

kisfiu.png
SZÍNES TEJFOGTÖMÉS
A legmenőbb manóknak!
Mivel a tejfogak felépítése különbözik a maradófogakétól, a fogszuvasodás gyorsabban terjed a tejfogazatban. A szuvas tejfogak a frissen áttörő maradófogakra is veszélyt jelenthetnek. Elhanyagolt tejfogszuvasodás esetén komoly, a maradófogakéhoz hasonló fájdalom is jelentkezhet, ezért nagyon fontos a tejfogakat is tömésekkel ellátni. A tejfogak tömése során az érintett szuvas területet fogászati fúró, vagy speciális kézi műszer segítségével távolítjuk el. A fogban kialakított üregben elhelyezzük a tömőanyagot, amelyet színes fogtömés esetén fotopolimerizációs lámpa segítségével szilárdítunk meg. A Twinky Star® színes, csillámos tömőanyag kifejezetten gyerekek számára lett kifejlesztve nyolc vidám színben. A színválasztás lehetőségét felkínálva még jobban be tudjuk vonni a kis pácienseinket a kezelésük folyamatába. A nehezebben megnyíló gyerekeknek is bátorítást adhat, hogy megválaszthatják a fogtömésük színét. A színes tejfogtömésekre fél év garanciát vállalunk.

Írta: Dr. Döngölő Flóra
kisfiu.png
TRAINER
A trainerek olyan kényelmes, színes puha-flexibilis anyagból készülő gyakorló/funkciós készülékek, amelyek segítséget nyújtanak kis pácienseinknek állcsontjaik megfelelő irányú fejlődésében és a rossz szokásokról való leszokásban (ujjszopás, évekig tartó cumizás) és egyéb parafunkciók felszámolásában (mint a szájlégzés, rendellenes nyelési formák, fogcsikorgatás) –, amelyek meghatározó szerepet játszanak az arc és állcsontok, fogak fejlődésében,  harapási és beszédfejlődési rendellenességek kialakulásában és azok fenntartásában.

Hatásmechanizmusa:  A készülék felhasználva a természetes izomerőt, megváltoztatja az idegi szabályozást, így a száj körüli izomfunkciók, a nyelv nyugalmi pozíciója és funkció közbeni erőkifejtése, valamint a preferált orrlégzés dinamikus egyensúlyán keresztül befolyásolja az állcsontok fejlődését. Korai alkalmazásával a gyerekek megszokják a helyes rágást és nyelést, javulnak a légzési szokások.
További előnye, hogy akár 2.5-3 éves kortól alkalmazható, így pici korban már a cumit helyettesítve nagyon könnyen hozzá tudnak szokni a gyerekek a készülékhez, elindítva ezzel ún. "fogszabályzásukat",  míg a kivehető készülékes (sokak számára éjszakai fogszabályzósként ismert) kezelést csak kisiskolás korban lehet elkezdeni. A légzés normalizálásával az éjszakai alvás nyugodtabb, pihentetőbb lesz, a gyermekek agya oxigénben dúsabb levegőt kap, az iskolai teljesítmény fokozódik, az alváshiány következtében kialakult viselkedési zavarok csökkennek.
A fej- és testtartásra is pozitív hatással van.
Korán kezdett kezeléssel a gyermekek önképe is egészségesebben alakul (holisztikus szemlélet). A fogakat is sorba rendezhetjük vele, a nyelvet helyes pozícióban tartja és a száj körüli izmokat optimálisan működteti. Gyermek- és felnőttkorban is segíti a meglévő túlzott izomfeszülések feloldását. Megfelelő intenzitású trainer viseléssel és a készülékek kornak és harapásnak megfelelő időnkénti lecserélésével elkerülhető lehet a későbbi fogszabályzós kezelés is!

A trainer család különböző típusai és méretei lehetővé teszik a különböző eltérések kezelését már kora gyermekkortól, egészen serdülőkor végéig.
Javasoljuk kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt, korosztály és probléma specifikusan. 
További tájékoztatásért jelentkezzenek be szakorvosunkhoz!
Írta: Dr. Szala Nóra 
kislany.png
KONZULTÁCIÓ, 
ÁLLAPOTFELMÉRÉS
A konzultáció során a doktornéni vagy doktorbácsi megismerkedik a gyerekekkel, szülőkkel, kísérőkkel. Meginterjúvolja őket milyen panasszal érkeztek hozzánk. Mielőtt bármihez hozzákezdenénk, megmutatjuk milyen műszereink vannak, hogy az apró páciens pontosan tudja, nincs mitől tartania amikor elkezdődik a kezelés. Ha a bizalom megalapozott, a fogacskákat egyenként megvizsgáljuk. A konzultáció során oral kamera segítségével meg tudjuk mutatni a szülőknek nagy képernyőn, a szabad szemmel alig látható kezdeti fogszuvasodást is. A konzultáció végén a gyermekfogorvos részletesen elmagyarázza, mit állapított meg, valamint, hogy milyen beavatkozást lát indokoltnak. Ha a szülők úgy döntenek – és maradt elegendő idő a kezelésre – rögtön neki is látunk, ellenkező esetben foglalunk egy mihamarabbi, új időpontot.
kisfiu.png
BESZOKTATÁS
A gyermekek bizalmának elnyerése a legfontosabb számunkra, ezért igyekszünk őket már a nulladik pillanatban, rögtön a rendelőbe lépéskor elvarázsolni. Az első kép, ami eléjük tárul egy valódi játszóház, játékokkal, mesékkel. Célunk a színes, mosolygós, vidám környezet létrehozásával a biztonságos légkör megteremtése, ahol igazán otthon érezhetik magukat a kis páciensek. A beszoktatás során megismertetjük a rendelőt a gyerekeknek, megmutogatunk nekik mindent és felkészítjük őket, így megalapozzuk a biztonságérzetüket a fogorvosi székben és nem fognak egész életükben rettegni, ha fogorvoshoz kell menni. Érdemes már egészen kis korban elhozni őket, még azelőtt, hogy bármilyen probléma kialakulna. A gyermekfogászat csapatmunka, amelyben a szülőknek és a gyerekeknek is hatalmas szerepük van, ezért a sikeres kezelés közös érdemünk, amire mindannyian büszkék lehetünk.
kislany.png
FOGKŐELTÁVOLÍTÁS,
POLÍROZÁS
A fogakon idővel lerakódott lepedék, majd fogkő alakul ki, amelynek hosszútávon számos káros következménye van. Legjelentősebbek a fogínygyulladás és fogszuvasodás, de a kellemetlen szájszagért is felelős lehet, egyeseknél pedig hosszútávon fogágy-betegséget okozhat. Szemléltetésként plakkfestést alkalmazunk, amely során egy tabletta segítségével megszínezzük a lerakódott lepedéket, így szabad szemmel is könnyen láthatóvá válik, mely területeket kell alaposabban tisztítani. A szájhigiénés kezelés közben megszabadítjuk a fogakat a káros fogkőtől, majd fényesre, simává polírozzuk a fogfelszínt. Ezt követően felhívjuk a kis páciensek figyelmét a rendszeres szájápolás fontosságára, majd megtanítjuk őket megfelelően fogat mosni.
kisfiu.png
FOGSZUVASODÁS ELLÁTÁSA
Ha egy tejfog elszuvasodik – akárcsak a maradó fogak esetében – fogtöméssel kezeljük, ellenkező esetben baktériumok a fogbél irányába haladva, annak gyulladását okozhatják. A rágófogak barázdái alakjuk és tisztíthatóságuk miatt különösen alkalmasak a lepedék megtelepedésére, így a fogszuvasodásnak nagy mértékben ki vannak téve.
Emiatt alkalmazzuk prevenciós jelleggel ezen fogak barázdazárását. A kezelés során a barázdazáró anyagot, amelyet egy folyékony tömőanyagként kell elképzelni, behelyezzük a mély barázdákba, ott szétterül, majd speciális kék fényű lámpával megszilárdítjuk. Így ezek a fogak is megfelelő védelmet kapnak a fogszuvasodással szemben.
kislany.png
GYÖKÉRKEZELÉS
Tévhit, hogy a tejfogaknak nincs gyökerük. Ráadásul ugyanúgy be tudnak gyulladni, akár csak a maradófogak gyökerei. Ilyenkor általában egy pukli jelenik meg az érintett fog mellett az ínyen, amiből akár genny is ürülhet. Helyfenntartó szerepe miatt, ha nem indokolt, nem távolítjuk el a gyulladt tejfogat, hanem a fogfelszínen keresztül megnyitjuk a fogacskát, majd kitisztítjuk a gyökereit. A megnyitott tejfogat bizonyos esetekben nyitva hagyjuk, hogy ürülni tudjon a gyulladás. A kezelés befejezéseként gyógyszeres pasztát helyezünk a fog belsejébe a megmaradt baktériumok elpusztítása érdekében, majd töméssel zárjuk le azt.
kisfiu.png
FOGELTÁVOLÍTÁS

A tejfog eltávolítása mellett döntünk, amennyiben a következő esetek valamelyike fennáll:

  • a szuvasodás olyan méreteket ölt, hogy a gyökérkezelési terápia sem hozza meg a kívánt eredményt

  • ha a fogszabályozó szakorvos kolléga indokoltnak látja

  • ha a már áttört maradófog mellett a tejfog még mindig a helyén van

A tejfog eltávolítása során gyümölcsízű zselével kenjük be az érintett ínyrészt, amelyet követően az érzéstelenítő szurit már nem fogja érezni a gyermek. Az eltávolítandó tejfogról leválasztjuk az ínyt, majd óvatosan a fog alakjához megfelelően illeszkedő fogó segítségével óvatosan kimozgatjuk a fogacskát.

bottom of page